© 1979 - 2019 Dansk Meteorologisk Selskab

sep 25

Storm på mandag*

7 kommentarer

GFS laver en lille overraskelse her 00z onsdag. Det ligner en outlier lige nu, men stadig "vejr" at. holde øje med.

 

 

ECMWF 00z er ikke med på legen.. men GFS ensemble antyder at der trods alt er flere kørsler med en kraftig udvikling af lavtrykket.

 

Man kan sige at EC 00Z er med på legen så langt, at den også har lavtrykket... men den sender det ind over Hamburg... og så ender stormen i Harzen :)

 

GFS 06z kører mere ECMWF vejen, dog stadig nordligere med god vind til Østersøen

 

Hovedkørslerne viser fortsat en kraftig lavtryksudvikling nær Danmark - selvom hverken GFS eller IFS har storm. Ikke desto mindre bliver det dog meget blæsende i starten af næste uge - og i dagene herefter. Der er dog fortsat members der viser muligheden for ekstrem vind. Her vedhæftet vind-ensembler fra et punkt i den nordlige del af Vadehavet, hvor et ensemblemedlem har 79,5 knob (41 m/s) i middel. Derudover er der flere medlemmer med >60 kt og den deterministiske kørsel viser faktisk også cirka 60 kt i middel. Bemærk endnu et vindmaksimum onsdag i næste uge.

 

En, blandt mange usikkerheder, bunder i at man selv i analysen ikke kan være sikker på at man har bestemt placeringen af lavtrykket (centeret) korrekt. Selv om det er storskala, kan det stadig være et problem når systemet bevæger sig relativt hurtigt. Jeg håber at vi ser en af @Danny Moen Høgsholt 'ensemble verifikationer' med indtegnet analyse værdier, når vi kommer ud af næste uge :)

Mon ikke GFSens tidligere member forbliver en outlier. DMIs Harmonie (der pt. dog går til søndag middag):

 

GFS 06z viser et lille afgrænset område med storm i middelvinden syd for Bornholm mandag eftermiddag. LAM'erne er dog ved at blive mere enige om hård- eller stedvis stormende kuling.

 

Newest Posts
  • På netop denne dag, for 147 år siden, ramte den seneste 'rigtige' naturkatastrofe Danmark. Som et kuriosum var ugedagen 13. november 1872, også en onsdag.En meget kraftig østenstorm, der visse steder nåede orkanstyrke, fik vandet i den vestlige del af Østersøen til at stige til højder på over tre meter (stedvis op til 3,76 meter)! Den voldsomme stormflod overskyllede en stor del af de danske kyststrækninger ud til Østersøen og tilstødende farvande. Mange steder blev de daværende diger gennembrudt, og en veritabel flodbølge rev huse, træer, husdyr og andet med sig på sin vej. Med glubende appetit gjorde stormfloden indhug på de sydøstdanske kyster, og delte for en stund både Lolland og Falster i to dele. Op mod 90 mennesker omkom alene på land, og op mod 180 på havet. Stormfloden medførte Danmarks største strandingskatastrofe, og i dag er det svært at forestille sig de smukke Østersøkyster tilplastret med skibsvrag og sønderslåede bygninger. Vandstanden kulminerede om formiddagen - og ved middagstid i den østlige del af landet og ud på eftermiddagen i den vestlige del af Østersøen. Efter stormfloden herskede der en udbredt altruisme blandt mange folk, og en af de første organiserede økonomiske indsamlinger blev sat i gang af staten - til hjælp til de 'vandlidte'.De diger, man i dag kan spadsere på langs Falsters og Lollands østersøkyster, blev bygget i årene efter stormfloden, og er derfor et levende minde om den store naturkatastrofe. Selvom vejrforholdene der fremkalder så ekstreme stormfloder i Østersøen er meget sjældne, så viser historiske kilder og flere års arkivarbejde, at stormfloden i historisk lys ikke var unik. Dermed er der en reel risiko for at en lignende stormflod kan optræde igen. Det er blot umuligt at vurdere om det sker i år, om to år, eller om 50 år. De seneste år er der dog sket et markant fald i antallet af østenstorme, som (blandt mange andre forhold) skal til for at kunne skabe en lignende hændelse. Ikke siden 1904 har en Østersøstormflod givet vandstande på over to meter ved disse kyststrækninger. Her til aften holdte jeg i forbindelse med årsdagen foredrag i Køge. Det var en særlig oplevelse at gå rundt i gaderne med hyggelig julebelysning, og forestille sig de oversvømmede gader, det frådende hav og den uhyggelige larm fra vinden og havet i forening, som beboerne i Køge (og mange andre steder) oplevede den dag i 1872. Dette blot ment som en lille notits på denne vejrhistoriske dag.
  • Har netop mærket tydelige rystelser her i Aarhus - som jeg blev vækket af. Andre som har oplevet noget? Ved p.t. ikke om det er noget jordskælv, men føltes akkurat som det der kunne mærkes i blandt andet København for nogle år siden.
  • Som ensemblet visar så är 850 hPa temperaturen väldigt hög i Moskva. Detta gör att det inte finns någon kyla att hämta därifrån även om vinden kommer från öst.