© 1979 - 2019 Dansk Meteorologisk Selskab

okt 13

Storm i nat, orkan vindstødene

6 kommentarer

Lidt som en trold af en æske, dukker et lavtryk op ud af ingenting og giver en kortvarig storm i nordvest, med vindstød der kan nå orkanstyrke.

Ganske potent i prognoserne, og nu endelig enighed.. (de har svinget meget de sidste dage)

ICON har været mest konsistent, og har også den kraftigste udvikling af lavtrykket. Men selv ECMWF 00z er med på orkanstø

d

Ja - HARMONIE også med fuld storm i middelvind og vindstød af orkanstyrke - og inden da med risiko for skybrud i den instabile varmluft. Hæderligt vejr :D Det kan blive første gang i år at vindstødene når orkanstyrke.

Først troede jeg, at der var sket en fejl, eller at det var en gammel vejrudsigt, jeg havde fundet frem.

Nu er det pludselig spændende, hvad der sker. Hvor kraftigt bliver det? Det er jo ofte de vejrsituationer, der pludselig dukker op med kort varsel, der bliver de mest kraftfulde.

Her er nyeste GFS' bud på vinden. Nord- og Vestjylland får den kraftigste vind (storm i middelvinden ved kysterne). Til gengæld er det hurtigt overstået.

(P.S. Smart at det er muligt at indsætte mere end ét billede i et indlæg).

 

 

 

 

Jeg sidder og følger med i vinden og de byger der bevæger sig henover landet. Der har lige været en kraftig (men hurtigt overstået) byge på Vestsjælland og her mellem Jyderup og Kalundborg, har jeg sågar lige haft et enkelt tordenbrag også.

okt 14Redigeret: okt 14

Thyborøn nåede op på stormende kuling i middelvinden. Det blev knapt så kraftigt som prognosticeret. Uvejret var hurtigt overstået i nat/morges. Her i Aalborg fik vi 14 m/s i middelvind og 20 i stødene, så det var ingen egentlig storm, men et blæsevejr der ruskede pænt en overgang.

https://vejr.tv2.dk/2019-10-14-danmark-ramt-af-efteraarets-hidtil-kraftigste-blaesevejr

Vi var hele dagen igår, mandag, på tur i det nordvestjyske. Først i Gjøl, så i Hune ved Blokhus, så gennem Vejlerne til Hanstholm. Dernæst Vorupør og Stenbjerg.

Jeg havde troet jeg skulle se en oppisket Limfjord og et oprørt Vesterhav, men nej. Gennem Vejlerne lå vandet spejlblankt hen og ved stranden i Stenbjerg sidst på eftermiddagen var det også helt vindstille. Kun nogle fine dønninger vidnede om blæsten, der havde været.

En skøn tur, men det er der altid på de kanter ☺️

Newest Posts
  • På netop denne dag, for 147 år siden, ramte den seneste 'rigtige' naturkatastrofe Danmark. Som et kuriosum var ugedagen 13. november 1872, også en onsdag.En meget kraftig østenstorm, der visse steder nåede orkanstyrke, fik vandet i den vestlige del af Østersøen til at stige til højder på over tre meter (stedvis op til 3,76 meter)! Den voldsomme stormflod overskyllede en stor del af de danske kyststrækninger ud til Østersøen og tilstødende farvande. Mange steder blev de daværende diger gennembrudt, og en veritabel flodbølge rev huse, træer, husdyr og andet med sig på sin vej. Med glubende appetit gjorde stormfloden indhug på de sydøstdanske kyster, og delte for en stund både Lolland og Falster i to dele. Op mod 90 mennesker omkom alene på land, og op mod 180 på havet. Stormfloden medførte Danmarks største strandingskatastrofe, og i dag er det svært at forestille sig de smukke Østersøkyster tilplastret med skibsvrag og sønderslåede bygninger. Vandstanden kulminerede om formiddagen - og ved middagstid i den østlige del af landet og ud på eftermiddagen i den vestlige del af Østersøen. Efter stormfloden herskede der en udbredt altruisme blandt mange folk, og en af de første organiserede økonomiske indsamlinger blev sat i gang af staten - til hjælp til de 'vandlidte'.De diger, man i dag kan spadsere på langs Falsters og Lollands østersøkyster, blev bygget i årene efter stormfloden, og er derfor et levende minde om den store naturkatastrofe. Selvom vejrforholdene der fremkalder så ekstreme stormfloder i Østersøen er meget sjældne, så viser historiske kilder og flere års arkivarbejde, at stormfloden i historisk lys ikke var unik. Dermed er der en reel risiko for at en lignende stormflod kan optræde igen. Det er blot umuligt at vurdere om det sker i år, om to år, eller om 50 år. De seneste år er der dog sket et markant fald i antallet af østenstorme, som (blandt mange andre forhold) skal til for at kunne skabe en lignende hændelse. Ikke siden 1904 har en Østersøstormflod givet vandstande på over to meter ved disse kyststrækninger. Her til aften holdte jeg i forbindelse med årsdagen foredrag i Køge. Det var en særlig oplevelse at gå rundt i gaderne med hyggelig julebelysning, og forestille sig de oversvømmede gader, det frådende hav og den uhyggelige larm fra vinden og havet i forening, som beboerne i Køge (og mange andre steder) oplevede den dag i 1872. Dette blot ment som en lille notits på denne vejrhistoriske dag.
  • Har netop mærket tydelige rystelser her i Aarhus - som jeg blev vækket af. Andre som har oplevet noget? Ved p.t. ikke om det er noget jordskælv, men føltes akkurat som det der kunne mærkes i blandt andet København for nogle år siden.
  • Som ensemblet visar så är 850 hPa temperaturen väldigt hög i Moskva. Detta gör att det inte finns någon kyla att hämta därifrån även om vinden kommer från öst.