© 1979 - 2019 Dansk Meteorologisk Selskab

nov 2

Om 3-4 uger havde det været perfekt vinter

13 kommentarer

Det er nærmest provokerende at se kørsler fra både GFS og EC i disse dage ;)

 

Havde vi været bare 3-4 uger længere henne - tæt på månedsskiftet - så havde vi fået sne i læssevis.

 

Lavtryk på lavtryk kører akkurat syd om Danmark mens højtrykket opbygges over Skandinavien med en bister nordøstenvind.

 

Vi er selvfølgelig henne på året, hvor det sagtens kan give de første hvide byger, men vejrsituationen i sig selv havde jo været rent drømmeland bare få uger fremme.

 

Man må jo blot håbe, at det holder ved!

 

 

 

EC 00Z vinterens første operationelle kørsel med lokalt isdøgn 11. november.

 

Man kan vel kun håbe :)

 

Håller med dig Danny, jag tänker att det är själva strömningsmönstet som ser annorlunda ut i år. Som Jacob varit inne på att vi i år har Östlig QBO, solen är väg in sitt minimum. Spännande är det vi vart fall.

nov 2Redigeret: nov 3

Det er altid rart med opløftende prognoser. Vi må bare håbe på, at det også går sådan, og at det ikke ender som sidste år, hvor vi konstant fik stukket blår i øjnene. Dagen i dag havde været forfærdelig senere på året. Udbredt kraftigt snefald, der langsomt går over i regn, i takt med at fronten rykker nordpå. Morten havde gnedet sig i skægget og taget flotte snebilleder fra Aalborg, mens jeg i København havde været nødt til at finde paraplyen frem. :-)

 

Ja, sidste vinter var en ørkenvandring. Den endte som "fantasivinteren", fordi den aldrig rigtigt kom. Den eksisterede kun i prognoserne.

Hvis højtrykket nord for os holder stand og forstærkes, kan det - forhåbentlig - blive hele landet, der får sne, fordi fronten ikke formår at rykke nordpå. Jeg har i hvert fald en mavefornemmelse af et godt potentiale i år.

Sidste års vinter står som den koldeste i nyere tid - på dag 7.

 

GFS 6z i dag er i øvrigt rigtig kold med sne og første isdøgn 11. november - blot otte dage ude.

Ja, det var den med burgeren... 😏 Aldrig har en vinter været så kold i så lang tid... i prognoserne ude over dag 7. Og aldrig har jeg oplevet en vinter med så lidt sne... Noget af et antiklimaks.

Ja, og nogle gæster (vinteren) der var inviteret til den oprindelige menu, men kom aldrig, og maden måtte smides ud.

Jeg må sige at jeg er ret optimistisk for denne vinter ☃️❄️❄️❄️ At vi allerede i oktober ser kulden ligge sig over nordskandinavien er et godt tegn! Når først kulden har fået fat nord for de svenske søer, så kan den potentielt holde stand længe og efterhånden sende rigtig kulde over Danmark. Ærgerligt at den synoptiske situation ikke indtræffer senere og så alligevel, så er vi så langt henne på året at natten er lang og solen står lavt, at vi virkelig kan få dannet “kold luft” lige i vores nabolag, og ikke behøver drømme om et sibirisk kuldefremstød.

alt kan ændre sig med en pludselig strømningsændring, men intet peger på det lige nu 😃 så kunne godt begynde at drømme om at strømningsmønstret vi ser nu kan vare ved en rum tid.

Har lige bestilt vinterdæk til bilen. Må - med skam - indrømme, at jeg kørte igennem sidste vinter på sommerdæk. Ja, jeg ved det, men jeg fik sidste år i december leveret vinterdæk, som viste sig at være en fejlleverance. Og da vinteren ikke viste sig i udsigten for alvor(ud over ude på døgn 10), så kørte vi igennem med sommerdæk. Men der faldt ej heller et fnug og vi bor inde i byen, så det gik. Nu er der bestilt, så vi kan køre vinteren sikkert i møde. Og vi får brug for dem i år er jeg helt sikker på :-)

Spørgsmålet er så om kulden finder vej til lille Danmark... Eller om det bliver en vinter, hvor vi kan stå og se vintergrænsen følge en line lige nord om Danmark med dyb kulde og sne nord for de store svenske søer og regn, tø og sjap i Danmark...

Newest Posts
  • På netop denne dag, for 147 år siden, ramte den seneste 'rigtige' naturkatastrofe Danmark. Som et kuriosum var ugedagen 13. november 1872, også en onsdag.En meget kraftig østenstorm, der visse steder nåede orkanstyrke, fik vandet i den vestlige del af Østersøen til at stige til højder på over tre meter (stedvis op til 3,76 meter)! Den voldsomme stormflod overskyllede en stor del af de danske kyststrækninger ud til Østersøen og tilstødende farvande. Mange steder blev de daværende diger gennembrudt, og en veritabel flodbølge rev huse, træer, husdyr og andet med sig på sin vej. Med glubende appetit gjorde stormfloden indhug på de sydøstdanske kyster, og delte for en stund både Lolland og Falster i to dele. Op mod 90 mennesker omkom alene på land, og op mod 180 på havet. Stormfloden medførte Danmarks største strandingskatastrofe, og i dag er det svært at forestille sig de smukke Østersøkyster tilplastret med skibsvrag og sønderslåede bygninger. Vandstanden kulminerede om formiddagen - og ved middagstid i den østlige del af landet og ud på eftermiddagen i den vestlige del af Østersøen. Efter stormfloden herskede der en udbredt altruisme blandt mange folk, og en af de første organiserede økonomiske indsamlinger blev sat i gang af staten - til hjælp til de 'vandlidte'.De diger, man i dag kan spadsere på langs Falsters og Lollands østersøkyster, blev bygget i årene efter stormfloden, og er derfor et levende minde om den store naturkatastrofe. Selvom vejrforholdene der fremkalder så ekstreme stormfloder i Østersøen er meget sjældne, så viser historiske kilder og flere års arkivarbejde, at stormfloden i historisk lys ikke var unik. Dermed er der en reel risiko for at en lignende stormflod kan optræde igen. Det er blot umuligt at vurdere om det sker i år, om to år, eller om 50 år. De seneste år er der dog sket et markant fald i antallet af østenstorme, som (blandt mange andre forhold) skal til for at kunne skabe en lignende hændelse. Ikke siden 1904 har en Østersøstormflod givet vandstande på over to meter ved disse kyststrækninger. Her til aften holdte jeg i forbindelse med årsdagen foredrag i Køge. Det var en særlig oplevelse at gå rundt i gaderne med hyggelig julebelysning, og forestille sig de oversvømmede gader, det frådende hav og den uhyggelige larm fra vinden og havet i forening, som beboerne i Køge (og mange andre steder) oplevede den dag i 1872. Dette blot ment som en lille notits på denne vejrhistoriske dag.
  • Har netop mærket tydelige rystelser her i Aarhus - som jeg blev vækket af. Andre som har oplevet noget? Ved p.t. ikke om det er noget jordskælv, men føltes akkurat som det der kunne mærkes i blandt andet København for nogle år siden.
  • Som ensemblet visar så är 850 hPa temperaturen väldigt hög i Moskva. Detta gör att det inte finns någon kyla att hämta därifrån även om vinden kommer från öst.